Українським ІТ-шникам перекрили дорогу в США

Українським ІТ-шникам перекрили дорогу в США

в українських комп'ютерників можуть з'явитися труднощі в спілкуванні з одними із самих грошових роботодавців. нещодавно президент сша дональд трамп почав впроваджувати програму «купуй американське, наймай на роботу американців», яка передбачає перегляд правил видачі віз h-1b (більшості наших it -фахівцям видають саме їх). це загрожує сильно знизити шанси наших фахівців працевлаштуватися в штатах.

зарплата на відстані

дійсно, у сфері видачі робочих віз були зловживання з боку американських роботодавців. тому готуються зміни можуть торкнутися великих американських компаній, які активно наймали спеціалістів середнього рівня з індії - infosys, wipro, ibm, accenture, microsoft, google, apple, facebook, говорить ceo компанії sbt system ukraine дмитро овчаренко.

і додає: складності більше каснутся h-1b робочої візи, а не стандартних b1/b2 (переговори) l1 (переміщення всередині однієї компанії), які у 90% випадків використовуються українськими айтішниками.

у той же час, на думку експертів, комп'ютерники - іноземці почнуть більше працювати віддалено.

«ми вже так співпрацюємо з обома сторонами: з тими, хто шукає спеціалістів на удаленке і з самими комп'ютерниками. іт-фахівці, особливо профі з досвідом, як ніхто інший, розуміють можливості віддаленого працевлаштування: більший дохід плюс географічна свобода і мультикультурні проекти», — зауважив у розмові з ubr.ua регіональний менеджер сrossover (компанії, що спеціалізується на довгострокове наймання фахівців для дистанційної роботи) сінан ата.

і по мірі того, як концепція «хмарної» зарплати (яка не залежать від регіону проживання. оскільки робота ведеться за допомогою хмарних технологій) почне все більше використовуватися талановитими людьми, локальні правила будуть означати набагато менше, ніж зараз, кажуть експерти.

за підрахунками експертів, для регіону східної європи ринок сша може запропонувати зарплати $30тис., $60 тис. і $100 тис. в рік для it-фахівців рівнів engineer, senior architect і chief architect відповідно. це за умови, що фахівці пройшли якісну систему відбору та сертифікації і працюють максимально ефективно. в середньому, це вдвічі більше того, що програміст отримує на внутрішньому українському ринку.

разом з цим, професійний поріг для преезда в штати дуже високий і, як правило, осідають там вже досвідчені фахівці. тому, як зазначив нас ceo і засновник компанії hubber артем шевченко, якщо американська фірма бачить цінність в розробника і має намір взяти його в штат, то навряд чи посилення видачі робочих віз стане серйозною перешкодою для роботи в сша.

«можливо зменшиться інтерес до окремих айтішникам. але зросте - до замовлення готових рішень і проектів в українських компаніях. однозначно втратять свої позиції індуси і росіяни. а ось наші компанії набирають популярність. у нас зараз є ряд міжнародних проектів та стартапів, які американські замовники віддали нам, минаючи конкурентів з литви, росії, англії», — зауважила в розмові з ubr.ua керуючий партнер digital agency c-format ірина муштина.

крім того, крім сша, наші розробники трудяться в швейцарії, великобританії, данії, німеччині, норвегії, нідерландах та польщі.

близькість – не головне

втім, для роботи в іноземній компанії українським it-фахівцям зовсім не потрібно далеко їхати. в україні відкривається все більше представництв зарубіжних фірм, в яких працюють наші співвітчизники, моделі експортного it-аутсорсингу. іноді такі компанії і є ініціаторами релокації.

«варто зазначити, що перший позитивний досвід співпраці з українськими айтішниками у зарубіжних компаній сформувався як раз під час віддаленої проектної роботи», — додав артем шевченко.

і хоч з одного боку візи нашим фахівцям тепер буде отримати складніше, кажуть експерти, але з іншого – українські айтішники зможуть і далі справно наповнювати український бюджет. так, якщо в 2015 р. валютні надходження від it-сфери склали близько $2,4 млрд, то за підсумками 2016 р. сума вже виросла до $2,8 млрд. у минулому році в цілому українська it-індустрія продемонструвала зростання на 10-15%.

«посилення імміграційної політики в сша – це позитивний тренд. тепер складніше буде отримати популярну для it-шників візу h1b. і це, в свою чергу, простимулює американських замовників не запрошувати людей до себе в штати, а самим йти в інші країни. природно, одна з них — україна», — зауважив ceo компанії sbt systems ukraine дмитро овчаренко.

експерти кажуть, що за умови стабільності в країні, можна припустити, що зростання галузі в 2017 р збережеться в межах 10%.

http://ubr.ua

За матеріалами hitjob.com.ua

всі новини

Роздрукувати сторінку


Нагору Назад