Як заробити в Україні: чарівна таблетка для успіху в бізнесі

Як заробити в Україні: чарівна таблетка для успіху в бізнесі

Я завжди радий ділитися досвідом з іншими підриємцями, які тільки починають свій шлях в бізнесі. І не соромлюся говорити про помилки – адже без них немає розвитку. Сподіваюся, мої наступні поради допоможуть новоспеченим підприємцям знайти свою нішу, побачити нові можливості і горизонти.
Отже, декілька  слів про секрети успіху, інвестиції і технології майбутнього.
Чому важливо мати правильні очікування
Мені часто кажуть: «Василю Івановичу, розкрийте свій секрет успіху». Всі хочуть дізнатися про якусь чарівну таблеку, випивши яку, можна менше працювати і стати більш ефективним. Так не буває. Мій секрет успіху простий: бути працездатним, не боятися ризикувати і робити висновки з помилок. Інших рецептів немає. Всім нам треба навчитися плавати проти вітру, в холодній воді і з великими хвилями. Коли вітер стихне або вода потеплішає – стане легше.
У сучасному світі люди діляться на дві категорії. Перша – ті, хто лежать на дивані, дивляться серіали. На жаль, таких людей більшість – 80%. Друга – ті, хто шукає можливості, вчиться, робить помилки, впроваджує свої знання в життя. Їх всього 20%. Можливо, в Україні ще менше.
Ми не любимо про це говорити. Але постійно чекаємо чудес. Від країни, конкретних людей, відомств, і навіть від астрологів з їх гороскопами. Але чудес не буває. Адже світ, в якому ми живемо, реальний. І в цьому світі потрібно мати реальні очікування.
Невеликий приклад. Мій друг вирішив допомогти однокласнику. Прийняв його на роботу, оскільки той багато років не міг працевлаштуватися. Через певний час хлопець вкрав гроші і звільнився. Проблема в тому, що в цій історії у двох людей були різні очікування. Один зустрів диво, другий – реальність.
Чому важливо ніколи не зупинятися
Розповім інший кейс. Мені 28 років. Я керуючий партнер фонду, і ми купуємо в Україні шість Облнафтопродуктів. Одне таке підприємство – приблизно десять нафтобаз і 150 заправок. Ми отримали близько ста нафтобаз і тисячі заправок. Я, як будь-який бізнесмен, у якого мало досвіду, але багато бажань, думав, що життя вдалося. Але компанії перестали постачати нафтопродукти. У людей просто не було грошей, щоб їх купувати, а нафтобази стали неліквідними.
Ми почали шукати покупців. Провідним європейським компаніям ці заправні станції не були потрібні навіть задарма. По-перше, ці заправки працювали вже по 30-40 років, а значить, все обладнання треба міняти. По-друге, вони не відповідали екологічним європейським нормам. Нам говорили: «Ми краще за мільйон побудуємо поряд нову заправну станцію, ніж за 50 000 купимо вашу». Це було велике розчарування.
У підсумку ми змогли продати все це майно і трохи заробити. Хоча на момент придбання мені здавалося, що ми вже дуже багаті люди. Коли ваші очікування не збігаються з реальністю, важливо не втрачати самовладання і продовжувати рухатися вперед.
Чому в Україні вигідно направляти інвестиції у виробництво
Є сервісні бізнеси, де люди витрачають гроші, і є виробничі, де заробляють. Я бачу перспективу саме у виробництві. Нові заводи створюються, але їх мало. В цілому українці зубожіють. Доходи падають. Компанії, які надають послуги, просто ділять існуючих платоспроможних клієнтів. Тільки виробництво дозволить створювати нові робочі місця. А значить – нових платоспроможних клієнтів, покупців сервісів і послуг.
Кращий варіант для інвестицій в Україні – будівництво нових сучасних заводів. Де я шукаю можливості як бізнесмен? Порівнюю показники імпорту і експорту. Наприклад, ми будуємо завод, який вироблятиме розетки, вимикачі та штекери за новітніми технологіями. Просто не вірю, що цю ж продукцію можна зробити в Китаї, привезти за три тисячі кілометрів, розмитнити, заплатити мита і зробити це дешевше, ніж зроблю я. Все, що ми сьогодні імпортуємо, ми можемо вигідно виробляти в Україні.
У нашій країні – розумна, кваліфікована робоча сила. У нас вигідне географічне розташування, чудова сировинна база.
В експорті Євросоюзу роль сировини становить 15%, а продукції – 85%. Україна експортує 70% сировини і тільки 30% – продукції. Так не повинно бути.
Наприклад, Туреччина, яка входить до трійки найбільших світових експортерів борошна, купує пшеницю в Україні, везе на поїзді до порту, перевантажує, переправляє по морю, у себе в країні перемелює і продає по всьому світу. Наповнює бюджет зарплатами і податками.
Усю сировину ми повинні переробляти у себе. Інакше наша економіка не запрацює.
Економіка зростає, коли зростає купівельна спроможність населення. Якщо людина більше заробляє і може більше витрачати на товари та послуги, їх виробництво, відповідно, збільшується. Звичайно, один в полі не воїн. Повинен бути синергетичний ефект за рахунок співпраці бізнесу і держави. Інших варіантів немає.

http://www.liga.net/

За матеріалами hitjob.com.ua

всі новини

Роздрукувати сторінку


Нагору Назад