Як пости в соцмережах можуть перешкодити отримати кредит

Як пости в соцмережах можуть перешкодити отримати кредит

Людей просто перевіряють. Таким чином кредитори або страховики розуміють, що ви не брехали про роботу, доходи і сімейний стан. «The Daily Mail» написав цілу статтю про методи роботи західних фінансистів. UBR.ua зацікавився ними, оскільки українські банки часто запозичують досвід іноземних колег і все швидше впроваджують їх технології.
У ній зазначається, що якщо людина дає згоду на те, щоб фінустанова проаналізувала його активність у соцмережах, спеціальні компанії, наприклад, «FriendlyScore» і «Hello Soda» зберуть для подібних установ всю інформацію. Виконавчий директор «FriendlyScore» Лабна Базин каже, що аналіз проводиться за допомогою машин, тобто жодна людина не побачить більше, ніж ви ділитеся в мережі. При цьому представники фінансової спільноти вже висловлювали невдоволення з приводу порушення приватності.
Погодитися на те, щоб банк проаналізував ваші профілі в інтернеті, ви можете шляхом налаштувань облікового запису або завантаживши спеціальну програму. Процес скорингу використовується для того, щоб фінустанови розуміли, чи зможете ви вчасно виплатити кредит.
Що саме можуть побачити?
Наприклад, у Твіттері робот подивиться на те, за ким ви стежите і на те, чим ви ділитеся, щоб зрозуміти ваші інтереси. У Gmail простежать, які листи ви отримуєте від онлайн-магазинів, щоб зрозуміти, як ви витрачаєте свої гроші. На LinkedIn «Пінкертон» перевірить, чи говорили ви правду з приводу історії своєї зайнятості і кваліфікації. За допомогою мобільного додатка банк або страхова отримає доступ до місць, які ви відвідуєте, де ви живете і де працюєте. Також додаток отримає доступ до контактів у вашому телефоні і радить зберігати дані про кредитоспроможних друзях і сім'ї на вашому телефоні.
Такий спосіб визначення фінансової спроможності не завжди коректний: заявка на кредит може бути відхилена несправедливо тільки на підставі того, яке шоу ви любите або купуєте їжу або речі в певному супермаркеті, відповідно, ця ж модель працює і в протилежному напрямку.
Що робити, щоб захиститися від тренду скорингу через соцмережі?
1. Переконайтеся, що те, про що ви говорили в інтернеті, не суперечить тому, що ви вказали в кредитній або страховій заявці. Добре подумайте перед тим, як давати доступ до своїх соцмереж.
2. Слідкуйте за сайтами, які використовують ваш Facebook, Twitter або інші облікові записи для входу. Ви можете дати їм доступ до всіх видів своїх персональних даних і контактів, які зберігаються в цих облікових записах.
3. Налаштуйте Facebook так, щоб тільки друзі могли бачити ваші публікації.
4. Не зберігайте в своєму списку контактів людей, у яких були проблеми з виплатою кредитів.
https://ubr.ua

За матеріалами hitjob.com.ua

всі новини

Роздрукувати сторінку


Нагору Назад