Ринок праці: трактористам – по 45 тисяч, а дипломовані фахівці сидять без роботи

Ринок праці: трактористам – по 45 тисяч, а дипломовані фахівці сидять без роботи

Роботодавцям, щоб розвінчати міфи щодо «непрестижних професій», доводиться ще зі школи розповідати учням про те, як насправді влаштований робочий процес, а претендентам пропонувати зарплату вище за середню.

У нас вищу освіту здобувають до 80% випускників шкіл, а в середньому по Європі – трохи більше половини. Проблема в тому, що левова частка дипломованих фахівців після вузів стає на біржу праці. Для прикладу, в Києві з усього числа офіційно безробітних більше 80% мають вищу освіту.

Працювати трактористом, слюсарем, зварником або навіть інженером – непрестижно, пояснює HR-експерт Олександр Білоус, додаючи, що саме тому випускники шкіл вчаться на юристів і економістів, а потім працюють продавцями в магазинах.

«Українці можуть легко поїхати з 25 тисяч збирати ягоди в Польщу, але бояться за 45 тисяч на місяць попрацювати трактористом у рідному селі», – каже експерт.

HR-експерт rabota.ua Тетяна Пашкіна пояснює: робітникам у виробництві українські роботодавці готові переплачувати, оскільки їх просто немає на ринку. На вакансію юриста можуть відгукнутися 60-70 людей, і роботодавець зможе вибрати кращого, у той час як безробітного інженера з бажанням працювати за фахом ще варто пошукати. До слова, вища освіта може стати в пригоді і в робітничих спеціальностях. Крім того, наявність диплома в окремих випадках відкриває можливості заробляти більше.

IT, сфера здоров’я, будівництво та аграрний бізнес – найперспективніші для українців напрямки. Водночас у будівництві та аграрному секторі, перш за все, раді зварникам, слюсарям, зоотехнікам, трактористам.

https://news.finance.ua/

За матеріалами hitjob.com.ua

всі новини

Роздрукувати сторінку


Нагору Назад