Що впливає на розмір пенсії

Що впливає на розмір пенсії

Ключове положення теперішньої системи пенсійного забезпечення – розмір пенсії – залежить від стажу та заробітної плати.

Про це повідомляється на сайті Пенсійного фонду України.

«Пенсія може бути призначена тільки із легальних, офіційно задекларованих заробітків, і розмір оплати праці, з якого сплачуються страхові внески, матиме в майбутньому вплив на розмір пенсійного забезпечення громадянина», – ідеться в повідомленні.

Розмір пенсії залежить від двох показників:

  • тривалості страхового стажу людини;

  • середнього заробітку.

«Вартість» одного року страхового стажу становить 1 відсоток середнього заробітку людини. Таким чином, розмір пенсії для людини з 30-річним стажем становить 30 відсотків його середнього заробітку.

З 2019 року пенсія призначається із застосуванням середньої зарплати за попередні три роки та вартості одного року страхового стажу в розмірі 1 відсотка заробітку.

«Якщо роботодавець офіційно не оформлює із найманим працівником трудові відносини, виплачує йому зарплату в «конверті», то позбавляє його цілої низки трудових прав – права на основну та додаткову відпустки, на оплату лікарняного, отримання допомоги від нещасного випадку на виробництві, допомоги по безробіттю та багато іншого. Через несплату роботодавцем єдиного соціального внеску та інших соціальних відрахувань працівникові не зараховується страховий стаж, і він втрачає право на призначення пенсії за віком чи по інвалідності або втраті годувальника, адже пенсію призначають тільки з офіційно нарахованої суми заробітної плати та розміру страхового стажу», – додали в фонді.

https://news.finance.ua/

За матеріалами hitjob.com.ua

всі новини

Роздрукувати сторінку


Нагору Назад