Заробітчани можуть повернутися в Україну за умови зарплати в 1000 доларів

Заробітчани можуть повернутися в Україну за умови зарплати в 1000 доларів

Майже 80% українців, які хочуть повернутися на заробітки за кордон, розраховують отримувати більше 1 тис. дол., ще 10% хочуть отримувати більше 2 тис. дол., при цьому 21% готові їхати на заробітки та отримувати до 1000 дол.

Про це свідчать результати опитування інтернет-порталу OLX Робота. Серед усіх респондентів, хто виїжджав підзаробити на сезон, тільки 9% не хочуть повертатися за кордон.

В цілому 60% сезонних мігрантів їхали за кордон через те, що недостатньо заробляли в Україні. Ще 4 з 10 працевлаштувалися за межами України через нестабільну економічну ситуацію.

Частина респондентів, які більше не хочуть повертатися на сезонну роботу за кордон, мали такі ж мотиви. Тут 42% вибрали сезонну роботу через низькі зарплати, а 27% – через економічне становище. Серед тих, хто все ще хоче повертатися на сезон, 18% відчувають себе незахищеними в Україні. Серед тих, хто не планує повертатися, таких 4%.

Кожен другий респондент, який не хоче повертатися на заробітки, зазначив, що причиною цього був психологічний дискомфорт через віддаленість від рідних.

Але серед ризиків, які українці очікували на сезонних заробітках, цей фактор називали тільки четвертим, після несвоєчасної виплати зарплати, поганого ставлення роботодавця і некомфортних умов проживання.

Найпопулярнішим напрямком стала Польща – там працювала половина українських трудових мігрантів. У трійку також увійшли Росія і Чехія.

Серед країн-лідерів, куди б українці повернулися, стали США – 82% і Німеччина – 78%. А Росію, Литву і Великобританію респонденти, які мали досвід сезонних заробітків і готові повернутися до роботи за кордоном, позначили найменш привабливими.

Серед тих, хто планує залишитися за кордоном назавжди, в США хотіли б поїхати 46% респондентів. В цілому США стали країною, яка найбільше привернула українських заробітчан, які готові працевлаштуватися за кордоном знову.

Ще 37% зазначили, що робота повністю виправдала їх очікування, а 24% – відповіли, що навіть перевершила. На другому місці за кількістю позитивних вражень Болгарія – 18% респондентів, на третьому – Німеччина з 14%.

Більшість працівників, які були розчаровані, повернулися із заробітків з Росії – 13%, – йдеться в результатах опитування. У ТОП-5 країн, де ще планують працювати українці, входять: Німеччина – 47%, Польща – 46%, Чехія – 35%, Швеція – 18%, Ізраїль – 14%.

Польща – найбільш приваблива для українських трудових мігрантів, майже половина респондентів хотіли б там працевлаштуватися, якби мали таку можливість. При цьому 6 з 10 респондентів відповіли, що вже працювали в Польщі декілька місяців. Серед них 43% були залучені на виробництві та 23% – в будівельній сфері.

Шукати роботу в Польщі спонукає близькість до України – 57% відповідей і високі зарплати – 60% респондентів. Ще 26% зазначили, що менталітет теж має значення.

Головні фактори, на які звертають увагу перед сезонним працевлаштуванням, – своєчасна виплата зарплати та доброзичливе ставлення.

«41% сезонних працівників, які готові повернутися за кордон, турбуються про зарплату, для 36% важливо добре ставлення роботодавця. Також для них більше значення має офіційне працевлаштування – 25% і безпечні умови праці – майже 20%», – говориться в доповіді.

Третина українців, які працювали на сезонних роботах і не хочуть повертатися туди, отримували більше 1000 дол., з них половина заробляла до 1200 дол. Майже 32% сезонних працівників отримували від 700 до 1000 дол., а 18% заробляли в діапазоні 500-700 дол.

Серед тих, хто мав досвід виїзду на сезонні роботи за кордон, 76% чоловіків, в цілому це українці від 25 до 54 років. При цьому 43% мають власну сім'ю і дітей. Також 6 з 10 українців, які повернулися з-за кордону після тимчасової роботи за кордоном, проживають в містах, але тільки 15% з них – в обласних центрах.

https://www.minprom.ua/

За матеріалами hitjob.com.ua

всі новини

Роздрукувати сторінку


Нагору Назад