Міська влада назвала наслідки ухвалення державного бюджету 2020 для Хмельницького

Міська влада назвала наслідки ухвалення державного бюджету 2020 для Хмельницького

Зміни торкнуться сфери ЖКГ та управління капітального будівництва.

Бюджет Хмельницького у 2020 році недоотримає 143 мільйони гривень. За словами заступника хмельницького міського голови Володимира Гончарука більшу частину, а це 120 мільйонів гривень, місто не отримає через те, що в державному бюджеті не закладені кошти на виплату зарплати вчителям, згідно з постановою Кабміну № 822 від 10 липня цього року.

Цією постановою було змінено порядок нарахування заробітних плат для педагогічних працівників і згідно з нею наступного року зарплатня має нараховуватись. Ці видатки фінансуються коштом освітньої субвенції, яка розподіляється з державного бюджету до місцевого. Натомість місцевий бюджет своїм коштом фінансує дитячі садки, технічний персонал та енергоносії в усіх закладах.

«За 10 днів до парламентських виборів КМУ прийняв постанову якою змінив нарахування заробітної платні працівникам освіти. Та оскільки уряд заклав кошти на освітню субвенцію згідно зі старою постановою, бюджет міста тепер має відшкодувати цю різницю, яка складає 120 мільйонів гривень. По Україні ця сума становить від 8 до 10 мільярдів гривень. Це означає, що кошти які мали бути спрямовані на власні повноваження міста тобто ЖКГ, культура та інше, мають бути забрані і передані на зарплати щоб виконувати державні функції», - пояснює Володимир Гончарук.

Окрім цього, через скасування законодавством пайової участі з забудови і встановленням перехідного періоду у 2020 році планується бюджет не отримає, орієнтовно, ще 6 мільйонів гривень. А збільшення реверсної дотації зменшить бюджет міста ще на 17 мільйонів гривень.

«Через такі зміни найбільше постраждає сфера ЖКГ та управління капітального будівництва. Зараз ми вивчаємо та аналізуємо зміни та як вони вплинуть на формування міського бюджету», - коментує Володимир Гончарук.

Натомість однією з поправок депутати залишили місцевим бюджетам податок з акцизу - для Хмельницького це 70 мільйонів гривень на 2020 рік.

ye.ua

За матеріалами hitjob.com.ua

всі новини

Роздрукувати сторінку


Нагору Назад