Я не боягуз, але я боюся: чому страшно змінювати роботу та що з цим робити

Просто так з хорошої роботи ніхто не звільняється. На те повинні бути вагомі причини: відсутність кар'єрного зростання, проблеми в колективі, маленька зарплата, зневажливе ставлення з боку керівництва тощо. Але навіть при таких обставинах зважитися на зміну роботи буває ой як непросто. Чому? Причина може критися в страхах.

Страх перший. Зміни

Так, будь-які зміни супроводжуються дискомфортом. І зміна роботи, в тому числі. Але не думайте, що у вашому випадку обов'язково все буде погано. Просто буде по-іншому.

Задумайтесь, ми проводимо на роботі приблизно одну третину свого життя. Це дуже багато. Так чи можемо ми і далі залишатися незатребуваними, недооціненими, що дозволяє не доплачувати нам або принижувати? Однозначно, ні.

Що робити:

Пережити зміни без болю і страху можливо. Головне ваше завдання в цій боротьбі перестати прокручувати в голові негативний сценарій. Завзято думайте, що нова посада принесе тільки позитивні зміни.

Згадайте всі ті моменти, коли ви відмовилися від чогось дуже хорошого через страх змін. Зробіть висновки.

Напишіть на аркуші паперу всі потенційні плюси можливих змін від зміни роботи й періодично повертайтеся до написаного. Мінуси не згадуйте, нехай у вашій підсвідомості живе тільки позитивний результат справи.

Страх другий. Годі й шукати нову роботу

Дуже дивна фобія. Робота є завжди, навіть у кризові часи, навіть коли ваш сусід не може знайти собі відповідну посаду другий рік поспіль, навіть якщо ЗМІ сурмлять про зростаюче безробіття.

В середньому здобувачі знаходять нову роботу протягом 3-6 місяців. Тривалість пошуків залежить від сфери діяльності, досвіду й ситуації на ринку праці. Але ви в будь-якому випадку її знайдете, свою релевантну посаду.

Інше питання, якщо причина ваших занепокоєнь у вас, недостатньо компетентності та впевненості, що ви навряд чи опинитеся ще комусь потрібні, крім теперішнього роботодавця. Але тут ще треба розібратися, чи не надуманий бува цей страх.

Що робити:

  • Можливо, шукати нову роботу, не звільняючись зі старої, неетично, але в даному випадку це вимушені заходи. Діючи за таким планом, ви підготуєтеся до змін морально й фінансово, у вас буде більше часу на пошуки вакансії, про яку давно мрієте.

  • Якщо ви звільнилися, а відповідного варіанту на заміну немає, знайдіть тимчасову роботу. Це ваша страховка. Вона позбавить від страху й необхідності приймати першу-ліпшу пропозицію. Але будьте обережні, не дозволяйте тимчасовому підзаробітку стати довічним.

  • Подумайте, чи не занижуєте свою значимість. Попрацюйте з самооцінкою. Якщо ви все ж зрозумієте, що вам дійсно не вистачає досвіду, вчіться, розвивайтеся, пробуйте.

Страх третій. Розчарувати роботодавця

Як же я піду? Без мене все пропаде! Так мислять фахівці-перфекціоністи, які піклуються про наймача, а про себе й свою кар'єру не дуже. Вони бояться, що якщо залишать компанію, то проекти зірвуться, договори не будуть підписуватися, угоди перестануть укладатися, а так і до банкрутства недалеко.

Лояльність до роботодавця це, звісно, похвально, але як щодо лояльності до себе?

Що робити:

  • Погляньте в обличчя своєму страхові, згадайте, що незамінних людей немає. В першу чергу будьте вірні собі й своїм кар'єрним принципам.

  • На попередньому місці роботи зробіть все, що у ваших силах, підготуйтеся до свого звільнення, навчіть людину, яка прийде вам на зміну. Уже в процесі ви відчуєте, як страх потихеньку відступає.

Страх четвертий. Співбесіди, спілкування з рекрутерами

Страх публічних виступів один з найбільших після страху смерті. І навіть якщо слухач всього один, буває так важко впоратися з емоціями, не нервувати, говорити спокійно та не червоніти. Деякі інтерв'ю уявляються настільки страшним, що вони вважають за краще залишатися на ненависній роботі, мовляв, ні, дякую, я це вже проходив, більше не хочу.

Але без співбесіди, спілкування з ейчаром або потенційним роботодавцем влаштуватися на роботу не реально.

Що робити:

  • Усвідомити, що ваш страх це проблема, і позбутися від нього. Він заважає вам жити й розвиватися. Так бути не повинно.

  • Страх може з'являтися ще й від нестачі досвіду. Якщо ви не впевнені в собі, напрацьовуйте досвід. Виступайте перед публікою, вдома перед дзеркалом, ходіть на інтерв'ю. Проводьте роботу над помилками й обов'язково враховуйте їх під час наступної розмови.

  • Ретельно готуйтеся до кожної співбесіди: вивчіть інформацію про компанію та посади, складайте свої питання рекрутеру й будьте готові розповісти про себе й свій професійний досвід.

Не бійтеся змінювати роботу, якщо вона не приносить вам ні задоволення, ні прибутку. Бійтеся залишити все як є, особливо коли ваша кар'єра зайшла в глухий кут.

https://www.work.ua/

За матеріалами hitjob.com.ua

всі новини

Роздрукувати сторінку

Нагору Назад