Мистецтво керувати своїм керівником

Мистецтво керувати своїм шефом також важливе, як і мистецтво керувати своїми підлеглими. Не всім пощастило працювати з грамотним керівником. Від вашого безпосереднього керівника може у великій мірі залежати, наскільки ви в цілому задоволені своєю роботою. Якщо ви не створили ефективні відносини з вашим керівництвом, то ви обмежуєте себе в продуктивності, ефективності та кар'єрному зростанні.

Не всім подобається ідея управляти своїм керівником. Що це означає? Маніпулювати ним? Підлабузництво? Зав'язувати дружні стосунки? Відповідь – формувати відносини, засновані на розумінні взаємної залежності та повазі.

Один з найбільш очевидних аспектів відносин з керівником – це розуміння, чого ж він хоче від вас як від підлеглого. У наших інтересах допомагати керівнику виконувати свою роботу добре. З точки зору просування кар'єри й особистої ефективності набагато корисніше працювати на успішного шефа. Допоможіть йому стати таким.

Кожен керівник очікує від своїх підлеглих як мінімум наступного:

·        Результативність. Робота керівника стає простішою, якщо його підлеглі позитивні, мотивовані, приймають на себе відповідальність і відмінно виконують свої завдання. Їм подобається, коли підлеглі проявляють ініціативу, якщо бачать, що щось вимагає уваги, якась проблема потребує вирішення. Підлеглі, які пропонують варіанти рішень, цінний ресурс для свого керівника.

·        Бажання співпрацювати. Будь-який керівник відповідальний за велику кількість показників, і ваші проблеми у нього не єдині. Від вас як мінімум чекають бажання йти назустріч, а не ускладнювати життя.

·        Ініціатива. Так, всі знають, що «ініціатива карається» – може з'явитися більше обов'язків, можуть звинуватити в разі невдачі. Але керівникам потрібні люди, які візьмуть на себе відповідальність, які готові ризикнути.

·        Бути поінформованим. Керівник очікує, що ви будете в курсі останніх тенденцій у вашій галузі або сфері діяльності. Крім цього, він сподівається, що ви добре знаєте клієнтів, конкурентів і як зміни в технологіях вплинуть на ваш ринок.

·        Відповідальність за своє професійне зростання. Від хорошого співробітника керівник очікує, що той буде постійно розвиватися в професійному плані, навіть якщо компанія не надає формальних можливостей для навчання. Книги, семінари, конференції можна й потрібно освоювати самостійно. Якщо ви беретеся за складну задачу в рамках своєї роботи, це теж ваше професійне зростання.

Для розуміння більш специфічних очікувань саме від вас можна використовувати наступний інструмент кар'єрного консультування – «Модель сприйняття компанією цінності співробітника».

Послідовно відповісти на питання:

1.     Які базові результати очікує від вас компанія в особі вашого керівника? Це результати, які дозволяють вам пройти випробувальний термін.

2.     Які нормальні результати очікує від вас компанія в особі вашого керівника? Це результати, які дозволять вам зберегти роботу й не уславитися в очах керівництва невстигаючим.

3.     Які результати від вас не чекають, але їх наявність буде високо оціненою?

4.     Які результати, що перевищують очікування, викличуть радість, здивування і високу оцінку керівника?

Відповіді на третє і четверте питання – це результати, які дозволять вам отримати просування у кар'єрі. На жаль, буває так, що співробітник зосереджує свою увагу на проектах, які стосуються третьої і четвертої стадії, забуваючи про базові очікувані результати. Це підриває його шанси на просування. Якщо вам важко відповісти на перші два питання, це тривожний знак і прекрасний привід поговорити з вашим керівником.

Ще один важливий момент у вибудовуванні ефективних відносин з керівництвом – це розуміння робочого стилю свого шефа. На що слід звернути увагу:

·        Чи хочете ви, щоб ваш керівник знав всі деталі ваших планів, проектів і проблем? Або йому потрібна загальна картина?

·        Як часто йому комфортно отримувати ваші звіти?

·        Ваш керівник у середньому схильний до позитивного або критичного відношення?

·        Є керівники, які більше фокусуються на відносинах у колективі, а є ті, яких цікавить більше виконання завдань. До якого типу належить ваш керівник?

·        Чи відкритий ваш шеф новому або консервативний?

·        Чи віддає перевагу ваш керівник все контролювати/робити сам або вільно делегує завдання?

·        Схильний він приймати швидкі інтуїтивні рішення або вважає за краще подумати й проаналізувати всі альтернативи?

·        Чи віддає перевагу ваш керівник прочитати лист або вислухати вас особисто?

·        Екстраверт ваш шеф або інтроверт? Балакучий і вважає за краще знаходитися серед людей або вдумливий і вважає за краще працювати на самоті?

Знання таких деталей допоможе вам максимізувати ефективність ваших комунікацій. Переконайтеся, що ви розумієте свого шефа і його контекст, включаючи цілі й завдання, його проблеми, його сильні, слабкі сторони, «сліпі зони» і бажаний стиль комунікації.

Наступним кроком все те ж саме вам потрібно зрозуміти про себе. Оцініть себе і свої потреби, включаючи сильні та слабкі сторони, бажаний стиль комунікації, ваше ставлення до влади й підпорядкування у цілому. Необхідно знати, в чому ви подібні й у чому ви відрізняєтеся від керівника в підходах. І там, де ви різні, потрібно бути особливо уважним. Це потенційна зона для нерозуміння і негативних емоцій з обох сторін.

Отже, продуктивні відносини з керівником це такі, які:

·        враховують ваш стиль і ваші потреби також, як стиль й потреби вашого шефа;

·        дозволяють мати ясні очікування один від одного;

·        дозволяють вашому керівнику бути добре поінформованим;

·        засновані на взаємозалежності і чесності;

·        вибірково використовують час і ресурси керівника.

https://hrliga.com/

За матеріалами hitjob.com.ua

всі новини

Роздрукувати сторінку

Нагору Назад