П’ять кроків, щоб справити одне з кращих вражень з перших хвилин співбесіди

 

Підготуйтеся

До співбесіди, як і до інших ділових зустрічей, слід готуватися. Вам можуть поставити різні запитання, але є декілька традиційних, відповіді на які можна підготувати заздалегідь. Наприклад:

  • «Розкажіть про себе»

  • «Опишіть ваші досягнення».

  • «Чому ви пішли з попереднього місця роботи?»

Просто переказувати на співбесіді ваше резюме не вихід, адже рекрутер вже читав його й отримав основну інформацію про вас з цього документа. У вигляді відповідей на найпоширеніші запитання можна підготувати декілька історій, які опишуть ваші досягнення і промахи (вони теж важливі, адже показують, що ви здатні до самоусвідомлення і можете вчитися на власних помилках). Озбройтеся цими історіями перед співбесідою, вони допоможуть випромінювати впевненість з перших хвилин і в результаті краще вибудувати розмову.

Адже співбесіда це перш за все розмова, під час якої роботодавець хоче пізнати вас краще, а ви ближче познайомитися з компанією і більше дізнатися про посаду.

Припиніть репетиції

Приблизно за день перед співбесідою варто припинити підготовку до неї. Перестаньте повторювати про себе ті відповіді на поширені запитання, які ви підготували раніше. Заздалегідь визначтеся з одягом, який збираєтеся вдягти. Розберіться з маршрутом, яким дістанетеся на співбесіду. І видихніть.

Навіть у театрах за день до прем’єри акторам забороняють репетирувати свої ролі, щоб не перевантажувати психіку. Так само варто вчинити й вам.

Нехай у день співбесіди вашим головним завданням буде прибути на співбесіду вчасно та у відмінному настрої.

Прийдіть вчасно

Спізнитися на співбесіду помилка, яку рекрутеру буде дуже важко пробачити, тому намагайтеся не спізнюватися. А якщо відчуваєте, що не встигнете прибути вчасно, обов’язково повідомте про це.

Але так само недоречно буде прийти заздалегідь. Може трапитися, що до зустрічі з вами у HR-а заплановано співбесіду з іншим шукачем, і він не зможе відволіктися, щоб зустріти вас. Або все-таки зустріне, але такий поспіх зіпсує одразу 2 співбесіди: і вашу, й іншого кандидата.

Недоречно приходити за пів години або 20 хвилин до співбесіди, краще за 5-10.

А якщо не розрахували час і все ж прибули набагато раніше призначеного часу, можна, наприклад, випити води або чаю в сусідній кав’ярні.

Будьте привітні з перших секунд

Посміхайтеся і будьте розслаблені одразу ж, як потрапите в офіс. Навіть якщо на вході вас зустрічає не ейчар, а інший співробітник, будьте з ним привітні. Бажайте хорошого дня і посміхайтеся всім, кого зустрінете в офісі.

Пам’ятайте, співбесіда починається з першої ж секунди після вашого приходу, адже пізніше ейчар може запитати перше враження про вас у тих колег, які зустрілися вам на ресепшені або в коридорах.

Не переоцінюйте значення події

Співбесіда не іспит. На ній не буває правильних або неправильних відповідей. Ставтеся до співбесіди простіше: не як до показового виступу, а як до приємної бесіди. Це допоможе перебороти хвилювання і розкритися перед рекрутером, позбавить від напруженої атмосфери під час зустрічі.

Щоб бути на співбесіді розслабленими й відкритими, спробуйте виконати таку вправу: оцініть значущість співбесіди в порівнянні з усім вашим життям. Зрозумійте, що це одна подія з мільйона інших і один день з як мінімум 70 відведених вам років.

https://www.work.ua/

За матеріалами hitjob.com.ua

всі новини

Роздрукувати сторінку

Нагору Назад