Резюме випускника (загальні рекомендції)

Ви - недавній випускник вузу чи готуєтеся ось-ось захистити диплом. Ви активні і всерйоз налаштовані знайти цікаву і перспективну роботу. Звичайно, пошук роботи - складний і часом тривалий процес, але не варто впадати у відчай, почніть з малого - складіть грамотне резюме.

Тепер, коли щоденники і заліковки залишилися в минулому, ваш основний документ - резюме, тому не економте час і приділіть його складання найпильнішу увагу.

На початку вкажіть ПІБ та контактні дані - телефон, факс, e-mail. 

Обов'язково "озвучте" свою мету: претендую на таку-то посаду.

Далі, власники дипломів престижних вузів виводять третім пунктом освіту.

Якщо ж вас вигідно відрізняє від конкурентів багатий досвід роботи, варто почати саме з нього.

Викладати все потрібно конкретно, але при цьому стисло (резюме не повинно займати більше однієї сторінки). 

Не вказуйте занадто багато місць роботи, починайте з останнього. Акцентуйте увагу роботодавця на тому досвіді, який відповідає вашій теперішній мети. Не забудьте описати свої особисті професійні досягнення, якщо такі є.

У розділі освіту (крім основного) вказуйте тільки ті курси і тренінги, які відповідають наміченої мети.

Наступний пункт - додаткові відомості. 

Розповідайте тільки про те, що може стати в нагоді для виконання відповідних посадових обов'язків: особисті якості, знання комп'ютерних програм, ділові зв'язки, володіння іноземними мовами, водійські права, наявність автомобіля, готовність до відряджень і ненормованого робочого дня. 

Є різні думки щодо того, чи вказувати рік народження. У різних посібниках йдеться, що це не обов'язково. Досвід показує що, відсутність цієї інформації дратує роботодавця. Вона йому все одно потрібна і він буде її уточнювати, поки не відбулася бесіда, він змушений обчислювати вік за іншими ознаками (рік вступу до ВНЗ та ін.) 

Що вказувати необов'язково: адреса, місце народження, сімейний стан.

Що вказувати не рекомендується:

антропометричні дані (зріст, вага і т.п.), знак зодіаку, соціальне походження, віросповідання, політичні погляди і, як правило, національність, хобі та захоплення (винятком можуть бути ті, які відповідають головної мети).

Що робити, коли досвіду роботи явно замало? 

Опишіть ВЕСЬ досвід роботи!

Якщо вам не вистачає досвіду роботи за спеціальністю, необхідно включити в резюме весь досвід роботи: 

- Виробничу практику на старших курсах,

- Річну роботу,

- Допомога викладачам у вузі,

- Приватну підприємницьку діяльність (відбивати обережно),

- Тимчасову роботу в проектах,

- Неоплачувану роботу (можливо, участь в організації конференцій, роботу в громадських або благодійних організаціях).

Ви повинні показати, що вмієте працювати і досягати результатів. Особливо виділіть досвід, значимий для вакансії, яку хочете отримати. 

Один зі способів збільшити свій робочий досвід (принаймні, у сприйнятті роботодавця) - це розбити опис роботи на фрагменти і детально їх роз'яснити.

Наприклад, недостатньо просто сказати, що ви були офіс-менеджером. Розділіть опис цієї роботи на такі функціональні особливості, як прийом вхідних телефонних дзвінків, робота з вхідною кореспонденцією, робота з комп'ютерною базою даних компанії, інвентаризація та поповнення витратних матеріалів, спілкування з контролюючими органами (наприклад, зі службами пожежного контролю, санепіднаглядом і пр.) , ведення листування з державними та громадськими організаціями. 

Якщо вам важко таким чином розкласти наявний у вас досвід, можете скористатися як підказкою оголошеннями про вакансії (там часто описують майбутні обов'язки) і опублікованими резюме фахівців, які працювали на аналогічних позиціях.

Розділ "Освіта"

Крім вузу, періоду навчання та спеціальності, вкажіть наукові проекти, курсові, дипломні роботи, якщо теми відповідають сфері майбутньої зайнятості. Чи слід перераховувати всі предмети, які Ви вивчали у вузі? Як правило, немає. Але є кілька винятків:
- Предмет надзвичайно важливий для бажаної позиції. 
- У Вас зовсім немає робочого досвіду (але тоді все одно варто зупинитися на курсах, що безпосередньо відносяться до вакансії).

Якщо досвіду немає зовсім
Якщо немає ЖОДНОГО досвіду роботи (перевірте ще раз), і в запасі у Вас немає нічого, окрім освіти, то тоді при описі вивчених курсів треба докладно на них зупинитися. 
Вкажіть період вивчення курсу, опишіть, що дало вивчення даного курсу. Наприклад: у ході курсу отримав глибоке розуміння ..., інтенсивне вивчення таких аспектів, як, ..., дозволило краще зрозуміти взаємозв'язок з ...., отримав навички самостійної / командної роботи, навички проведення наукових досліджень, проведення дослідів, вміння виділяти пріоритети. .., самостійно (понад програму) вивчив .... 
Включіть до резюме всю позитивну інформацію

Вкажіть премії та грамоти за академічні успіхи. В розділ "Інша значима інформація" можна (і треба) внести такі пункти, як:

- Виграні гранти, конкурси ("Кращий проект" і т.п.)

- Нагородження

- Призначення, виборні посади (наприклад, староста курсу)

- Середній бал успішності (якщо він вище 4)
Розділ "Навички"

Обов'язково вкажіть технічні навички та навички роботи з програмами ПК. Якщо Ви працювали в групах або робили проект поодинці (і ці проекти були успішні) вкажіть як навички "навик роботи в команді, навички самостійної (наприклад, дослідницької) роботи".
Виключіть незначну інформацію

Якщо в оголошенні про вакансію не було особливої вимоги, не приєднуйте до резюме рекомендаційні листи, копію вкладиша диплома або сертифікатів. Розкажіть про шкільні роки, тільки якщо вони важливі в професійному плані. Наприклад, кандидат на позицію технолога може розповісти, що він навчався в школі (класі) з поглибленим вивченням хімії. 
Рекомендації

Якщо Ви на хорошому рахунку на своїй кафедрі, то можете вказати в якості рекомендувача викладача (викладачів) цієї кафедри (звичайно,

попередньо погодивши з ними це питання). У цьому випадку доречно вказати ПІБ, посада, наукові звання рекомендувача і координати для зв'язку з ним. Якщо Ви вказали подібну інформацію в резюме, заздалегідь потурбуйтеся про рекомендаційний листі для самого себе.

За матеріалами hitjob.com.ua

всі новини

Роздрукувати сторінку

Нагору Назад