Брехня в резюме

Резюме - документ неофіційний. До того ж по цьому папірцю, як по одягу здобувача зустрічають. Тому за статистикою більше половини кандидатів, бажаючи представити себе в кращому світлі, схильна в резюме перебільшувати і навіть брехати. Чи допомагає це знайти бажану роботу? 
Здобувачі дивляться на цю справу так: щоб отримати посаду, потрібно потрапити на співбесіду. А щоб потрапити на співбесіду, необхідно показати себе з кращого боку. Ризик полягає лише в тому, що якщо на інтерв'ю обман розкриється, на роботу не візьмуть. Ну, а якщо не збрехати, то роботи все одно не бачити як своїх вух. Найбільш розповсюджений обман щодо освіти. Більше 70% вакансій вимагають від кандидата вузівського диплома, а він є не у всіх. У той же час досвід роботи за фахом з лишком окупає відсутність диплома. Але, щоб до розгляду досвіду дійшла справа, деякі приписують собі не існуючі в реальності університети. 

Що ще часто умисне спотворюють кандидати?

"Пристібають" місяць-другий до стажу, щоб приховати періоди вимушеного простою;
завищують оклад і посаду; 
вік; 
приписують службові обов'язки, навики і заслуги; 
винаходять неіснуючих наймачів, у яких, нібито, працювали. 

Питання формулювання

Природно, резюме доводиться "підстроювати" під вимоги конкретної вакансії. Але в цьому випадку краще уникати прямої брехні, а йти ... скажімо так: на невелике спотворення. Найчастіше, це всього лише питання формулювання, яке можна по-різному інтерпретувати.
Припустимо, ви відвідували тренінги по впровадженню нових продуктів. У резюме це можна відобразити по-різному: 
1) "Відвідував тренінги ...". 
2) "Брав участь у впровадженні нових продуктів". 
3) "Маю досвід у сфері запуску нових продуктів". 

Перший варіант - правдиве відображення дійсності, але, швидше за все, не надихне роботодавця, якому потрібен кандидат з досвідом запуску цих самих продуктів. Другий - відверта брехня, тому що тренінги ви відвідували, але самі ніколи нічого не впроваджували. Третій - мінімальне спотворення інформації (адже, відвідуючи тренінги, ви, безумовно, набули досвіду). Останнє формулювання з найбільшою ймовірністю приведе до успіху. 

Мовчання - золото

Не обов'язково брехати. Можна просто промовчати про щось, що не хотілося б робити надбанням гласності. Наприклад, про вік. Особливо, якщо він близький до критичної позначки в 40-45 років, коли людина, з одного боку, може ще дуже добре виглядати, бути абсолютно здоровим і працездатним, а з іншого - більшість вакансій призначені претендентам "до 40". 
Також можна "випустити з уваги" небажаний досвід роботи: наприклад, якщо ви недовго трудилися не за фахом, з пониженням на посаді або швидко звільнилися з компанії (не пройшли випробувальний термін, або компанія вам не сподобалася, і ви вважали за краще піти). 

Брешіть з розумом

Крім речей, про які потрібно мовчати, є те, про що по потребі доводиться брехати. Це, найчастіше, стосується специфічних знань, які вимагає певна вакансія (наприклад, певні комп'ютерні програми). Якщо без них вашу кандидатуру не будуть навіть розглядати, то правильно приписати собі необхідні знання. Але пам'ятайте: за "базар" доведеться відповідати - цю інформацію дуже легко перевірити.
Так що, якщо ви приписуєте собі знання програм, якими ви не володієте, попіклуватись про дві речі: 
1) щоб назва програми було написано без помилок; 
2) терміново біжіть вчитися - благо, комп'ютерних курсів велика кількість. Бог дасть, до того моменту, коли ви поспієте на співбесіду, інформація перестане бути помилковою. 

А в цілому пам'ятайте: брехати можна, якщо це необхідно. Але робіть це по-розумному - так, щоб перевірити інформацію не було ніякої можливості. 

Результати нового міжнародного дослідження компанії KellyServicws, що охопила більше 115 тисяч чоловік з 33 країн світу, і присвяченого різним аспектам працевлаштування, свідчать про те, що багато кандидатів вказували в своєму резюме недостовірну інформацію. Так, завищували рівень заробітної плати - 15,2%, перебільшували значимість попередній посаді - 6,2%, вказували досвід, якого не мають - 4,9%, вказували навички / знання, якими не володіють - 2,5%, змінювали свій вік - 2,0%.

 

За матеріалами hitjob.com.ua

всі новини

Роздрукувати сторінку

Нагору Назад