Як пройти співбесіду, якщо його веде іноземець

Співбесіда з роботодавцем - захід відповідальне саме по собі, а якщо співрозмовник - іноземець, то завдання ускладнюється. Навіть якщо розмова відбудеться на рідній мові, він буде мати чимало значущих нюансів. Якщо їх не врахувати, можна проколотися на який-небудь дрібниці, і роботу не отримати. Що потрібно пам'ятати, відправляючись в кабінет іноземного роботодавця? Твоя моя не розуміти 

Співбесіда з роботодавцем - захід відповідальне саме по собі, а якщо співрозмовник - іноземець, то завдання ускладнюється. Навіть якщо розмова відбудеться на рідній мові, він буде мати чимало значущих нюансів. Якщо їх не врахувати, можна проколотися на який-небудь дрібниці, і роботу не отримати. Що потрібно пам'ятати, відправляючись в кабінет іноземного роботодавця? Твоя моя не розуміти. 

Навіть якщо ваша розмова відбуватиметься російською мовою, і іноземець чудово ним володіє, не розслабляйтеся - завдання для вас не менш складна, ніж співбесіда на іноземній мові. Справа в тому, що вам потрібно будувати свою промову таким чином, щоб вона була ясна і зрозуміла, проте не виглядала нарочито спрощеною - нікому не сподобається натяк на брак знань. В іншому випадку - якщо ви будете говорити, як звикли - велика ймовірність того, що місцями ви будете не зрозумілі, а це в свою чергу викличе підсвідомо негативну реакцію у співрозмовника.

Співбесіда іноземною мовою - і зовсім не жарти справу. Готуватися до нього треба як до іспиту - визначити теми, підібрати лексику, скласти можливі відповіді і питання. Звичайно, всього не передбачиш, але грубих помилок уникнути цілком реально. Пропозиції повинні бути короткі й граматично бездоганні, нехай навіть на шкоду лексиці та емоційним забарвленням. Бажано напередодні поспілкуватися іноземною мовою, ще краще - з носієм мови, щоб активізувати здатність сприймати мову на слух, і не псувати враження напруженим виразом обличчя, яке буває у вслухається людини.

Амбіції? Та годі!

Тема амбіцій обов'язково прозвучить в розмові з іноземцем в тій чи іншій формі. І ось тут багато співвітчизників якраз роблять помилку: «Та що ви, які амбіції! Зроду не було! »Іноземцям така трехкопеечная простота точно не сподобається, у всякому разі, коли мова йде про вашому робочому потенціалі. Мрія будь-якого іноземного роботодавця - амбітний, цілеспрямований співробітник, який знає, чого хоче. Таким ви і мають видатися на співбесіді.

Реактивних в бік

Є ще одна важлива якість, яка має значення для більшості іноземних наймачів. Це так звана «проактивність» - прагнення і здатність самому вершити свою долю. Протилежні «проактивним» - «реактивні» люди - пливуть за течією, пасивно приймаючи те, що з ними відбувається. Ці терміни сучасної західної психології припали до душі роботодавцям, які з недавніх пір звертають пильну увагу на наявність відповідних якостей, і неспроста. Практика показує: досить набрати команду «проактивних» співробітників, і вони потягнуть вперед на собі весь бізнес без особливої ​​потреби в керівництві. Для визначення типу здобувача зазвичай задають питання: «Яким ви бачите своє майбутнє через три роки?» Якщо відповідь невиразний, співрозмовник, швидше за все, «реактивний». «Проактивний» знає, що буде на вищих позиціях, з більш високою зарплатою, і взагалі у нього все буде тіп-топ - він вирішив це заздалегідь і йде до цього.

Душевність - для застілля

Ми, звичайно, люди душевні - сподобається нам людина, і хоч ти трісни - хороший він, і все, а чим саме, сказати не можемо. Так і на роботу часто приймають: «Ось очі в нього добрі, такий не обдурить!» - Дуже по-російськи. З іноземцями інакше - їх ваші очі не цікавлять, тому не намагайтеся їм сподобатися. Пам'ятайте основний посил: ви - відмінний працівник, а не загадкова російська душа. Розкажіть про свій потенціал, продемонструйте знання, і ви сподобаєтеся. До речі, не соромтеся хвалити себе - іноземці впевнені, що кожен претендент прикрашає свої переваги приблизно на 60%. Майте це на увазі.

І наостанок ще декілька порад

Іноземний співрозмовник не оцінить, якщо ви:
одягнетеся яскраво і нарядно;
залишите маленьку дистанцію при розмові і виберете зайво довірчий, вкрадливий тон;
перший простягніть руку для привітання;
детально розповісте про сім'ю і захоплення;
буде нервувати і метушитися.
Зате ви наберете додаткові бали на свою користь, якщо:
продемонструєте впевненість, бажання працювати саме в цій компанії і поінформованість про неї;
будете відкрито посміхатися;
дивитися співрозмовнику в очі;
не робити зайвих рухів руками;
виберете для співбесіди консервативно-діловий одяг.

За матеріалами hitjob.com.ua

всі новини

Роздрукувати сторінку

Нагору Назад